SCHAAK COMBINATIE LEEUWARDEN
VERHALEN VAN LEDEN
In deze rubriek een verzameling van verhalen en artikelen van leden die schrijven onder eigen naam. Wil jij ook je verhaal delen? Laat het ons weten. (mail naar webmaster of competitieleider)
13 FEBRUARI, PARTIJ TEGEN/MET AUKE
( maandag, 19 februari 2024 - Peter Leus)
Het is altijd een genoegen om met Auke aan tafel te zitten. Afgelopen dinsdagavond was het met de witte stukken aan mijn kant van het bord.

De partij begon niet, voordat we een boom opgezet hadden over de club, wat persoonlijke dingetjes en de twijfelachtige toestand in de wereld. Auke is altijd in voor een gezellige babbel, met inhoud.

Hij neemt nooit een blad voor de mond en was ook vanavond nog even scherp en kritisch als hij altijd geweest is.

Die scherpheid zagen we vroeger ook vaak in zijn partijen terug. Heel wat prachtige stille, geniepige en dwingende zetten voerden zijn handen uit. Hij is er bij SC Knudde in ieder geval een keer kampioen mee geworden en hij eindigde meestal hoog. En bij de Burght zal het wel niet anders geweest zijn.

Ook deze jaargang was er steeds weer de wil om een gedegen partij te spelen en voor de winst te gaan.

Aan voorbereiding deed hij vast niet meer, of misschien werd er wat opgevist uit oude schaakboekjes, die hij als boekenman bij de Estafette als eerste tussen het aanbod onder ogen zag. Van een computer moest hij niets hebben. Ook op een mobiele telefoon heb ik ‘m nooit kunnen betrappen.

Meer waarschijnlijk is het, dat zijn jarenlange ervaring en zijn nog steeds op orde zijnde brein, genoeg was om het menig tegenstander flink lastig te maken.

En zo speelden wij onze partij.

Gedegen zo wij dachten. Of in ieder geval hoopten. Vergeet het maar. De engine toont onverbloemd de tekortkomingen aan. Tja, de beste zet vinden op het moment dat het er toe doet, valt niet mee. Een voordeeltje hebben is één (+pion), een waarschijnlijk winnende voortzetting over het hoofd zien is wat anders en echt wel een beetje jammer.

Na het verlies van m’n pluspion en de vrede die getekend werd, vertelde Auke me dat het zijn laatste partij bij de club was geweest.

Dat kwam als een klap aan. Ik voelde mij ontzet. Hoezo? Je speelt nog prima!

Na zijn uitleg begreep ik het natuurlijk wel, maar ik voelde meteen ook het gat dat hij nu al achterliet.

Wat zullen we Auke missen en wat zullen we vaak aan hem terugdenken! Voor mij was en is ie een icoon.

Wat fijn dat de partij in remise eindigde en Auke me nog fijntjes de waarschijnlijk winnende voortzetting met Dg4, gevolgd door Pxf7 toefluisterde. Auke, tot gauw!!
DE BESTE ONDER DE GELIJKEN
(dinsdag, 02 januari 2024 - Irfan Nijemcevic)
Nu,  Schaak Combinatie Leeuwarden tien jaar bestaat, wil ik graag een paar woorden schrijven over de persoon die volgens mij dit verdient. Ik kan vrijuit zeggen dat deze persoon het meest verdienstelijk is voor de explosie waarover meneer Theo Jellesma  heeft geschreven.

Deze persoon werkt al tien jaar aan de zwaarste taak in de club en doet dat perfect. Het is tien jaar, en ik hoop op nog minstens tien. Elke dinsdag in die tien jaar maakt hij de indeling, kopieert deze en komt met die indeling minstens een uur voor het begin van de schaakavond. Hij regelt de tafels en stoelen, schaakborden met schaakstukken, de schaakklok die moet worden ingesteld op een bepaalde tijd, de duur van de schaakpartijen (soms met hulp van bepaalde leden, maar soms ook niet). Elke keer vóór het begin van de schaakpartijen (interne competities, externe competities, verschillende toernooien en ga zo maar door) houdt hij een inleidende toespraak, en die toespraak is altijd welwillend jegens alle deelnemers.

De meesten van ons gaan meestal na de schaakpartijen naar huis, maar sommige clubleden moeten nog wat werk doen. De persoon waarover ik schrijf, controleert of alle resultaten zijn ingevoerd op het indelingspapier. Hij zorgt ervoor dat de zaal netjes en opgeruimd blijft, net zoals aan het begin van de wedstrijden. Hij komt laat in de nacht thuis.

Nu moet dit allemaal gedaan worden en met behulp van de webmaster op de website geplaatst worden, zodat de clubleden de resultaten en ranglijst rond 24:00 uur op dezelfde dag kunnen bekijken. Elke dinsdag schrijft hij minstens één keer op de competitienieuwspagina over de gebeurtenissen die die avond hebben plaatsgevonden, en als er iets bijzonders is gebeurd tussen de dinsdagen, kun je dat ook op die pagina lezen.

En nog veel, veel meer, zonder verder in detail te treden. Ik hoop en ik ben er zeker van, dat alle leden weten over wie ik het heb en ik zal toch de naam noemen voor de niet leden personen die onze website bezoeken en geloof me, dat zijn er niet weinig.

Ik denk dat ik namens alle leden van onze club kan zeggen dat je zelfs meer verdient dan de grootste prijs die er is bij Schaak Combinatie Leeuwarden. Bedankt, Peter Brouwer, voor wat je hebt gedaan en nog zult doen voor ons en onze club.
EXPLOSIE
(maandag,10 oktober 2023 - Theo Jellesma)
Goeiedag zeg wat een volle speelzaal op dinsdag.  En dat na 10 jaar sinds de oprichting van Schaakcombinatie Leeuwarden. Ik kan me nog goed herinneren dat De Burght ging fuseren met Knudde. Niet iedereen was het er mee eens want het verhuizen van de speelavond naar de dinsdag vond niet iedereen leuk bij De Burght. Maar van 2 kleine clubjes 1 grote club maken is fantastisch goed gelukt.

In 10 jaar tijd hebben we een explosieve ontwikkeling doorgemaakt. Met momenteel 83 actieve schakers op de ranglijst van SCL hebben we elke dinsdagavond een volle bak! Ook de sfeer na de partijen is uitstekend. In de kantine wordt druk geanalyseerd en gevluggerd. Ik ben vooral blij met de toename van het aantal jonge schakers. Zij geven een extra dimensie aan de clubavond
.

Maar meestal kent een explosie ook nadelen. We moeten ervoor waken dat we niet ten onder gaan aan ons eigen succes. Geweldig hoe onze wedstrijdleider Peter Brouwer alles organiseert en bijzonder knap dat hij volgens mij ook alle spelers bij naam kent. Inmiddels ben ik onderdeel van de oude garde. Ik ken het gros van de clubleden. Maar nooit iedereen. Als pensionado valt het ook niet mee om al die nieuwe namen te onthouden. Misschien kunnen we daar iets aan doen? Het liefst zie ik een smoelenboek maar misschien dat de privacywetgeving dat niet zomaar toestaat op onze website.

En we moeten ervoor zorgen dat we meer zijn (blijven) dan alleen maar een schaakclub. Namelijk een schaakvereniging. Niet voor niets is in onze statuten de onderstaande tekst opgenomen.

Artikel 2, lid 1

De vereniging stelt zich ten doel de beoefening van de schaaksport te stimuleren, in stand te houden en uit te breiden. De vereniging is opgericht met de gedachte om naast het spelen van een wekelijkse schaakcom­pe­titie ook de gezelligheid de boventoon te laten voeren.

Nu is het op dinsdagavond bij ons steeds beregezellig. Ik ga altijd met plezier naar onze speelavond in Bilgaard. Iemand heeft ooit gezegd dat de bakstenen van een muur bij elkaar worden gehouden door het cement. Wij zijn de bakstenen en onze vereniging is het cement. Samen zijn we de muur.

Ik moet nog wel eens denken aan een oude rubriek die we vroeger bij Schaakclub De Burght in het clubblad hadden. Daarin werd elke keer een speler geïnterviewd. Leuk om op die manier kennis te maken met je clubgenoten. Met 83 schakers is dat misschien een beetje een te grote uitdaging, in elk geval voor iemand van de oude garde. Wat dacht je van een wekelijks terugkerende rubriek op de website “Interview met jezelf”?

Laat ik het goede voorbeeld geven.

d
d
CLUBGEGEVENS
Schaak Combinatie Leeuwarden
KvK 63058707
secretaris@schaakcombinatieleeuwarden.nl
-----
OPGERICHT, 7 JANUARI 2014
Fusie ''Knudde 78" en "De Burght"
of
Fusie "De Burght" en ''Knudde 78"
-----
SPEELLOCATIE
Wijkcentrum Bilgaard
De hooidollen 17
8918 HV Leeuwarden tel: 058 2663327
-----
WEDSTRIJDLEIDER
Peter Brouwer
peter.brouwer@chello.nl
tel: 062 4249353
-----

Interesseen om mee te spelen ?  e-mail naar Peter Brouwer
Alle rechten voorbehouden @ Schaak Combinatie Leeuwarden
( 7 januari 2014 )