VERSLAGEN EXTERNE WEDSTRIJDEN, SCHAAKSEIZOEN 2022 - 2023
SCHAAK COMBINATIE LEEUWARDEN LIJDT STEVIGE NEDERLAAG     (zaterdag, 5 november)             

                                                                                                                                                              
Zaterdag 5 november speelde SCL 1 de eerste wedstrijd van het nieuwe schaakseizoen. In de 1e ronde van de 5e klasse A hadden we een bye, omdat schaakclub Van der Linde uit Winschoten zich wegens te weinig spelers heeft teruggetrokken uit de competitie. Als je puur naar de gemiddelde sterkte kijkt van het team, moet een eindklassering in de sub top dit seizoen tot de mogelijkheden behoren. Onze tegenstander Groninger Combinatie 5 ontloopt ons weinig qua elo rating. Vooraf had ik ingeschat dat we een kleine overwinning moesten kunnen binnenhalen.  Wel waren we gewaarschuwd, want vorig jaar verloren wij met 5-3 van dit team.

Zelf was ik non-playing teamcaptain. Met een sterke invaller in de persoon van Ilya Bondarev begonnen we met hoge verwachtingen aan de wedstrijd. Na een uur spelen stonden we echter op veel borden niet al te best. Onze kopman Wim Ykema kreeg al gauw een aanval over zich heen waarbij hij een kwaliteit en een pion achter kwam. Het gevolg was een harde nederlaag. Iets dergelijks heb ik Wim nog niet eerder zien overkomen. Ook de partij op het 2e topbord bracht geen nieuwe hoop. Zahid kreeg op de damevleugel een stevige aanval met pionnen over zich heen en nadat er ook nog een toren zijn stelling binnen kwam vallen, moest hij al snel de strijd staken.

Na 2 uur spelen hadden we nog geen punt binnen en stond het 0-5 voor de gasten. Kort beschouwd kwamen we op teveel borden materiaal achter in de vorm van een kleine kwaliteit, een gewone kwaliteit of een pion. Dit is op KNSB niveau niet gemakkelijk weg te poetsen.

Gelukkig waren er ook lichtpunten. RenĂ© kreeg een mooie aanval met zijn geliefde opstelling f3-g4-h4. Hij won niet, maar met een - achteraf onterechte - remise (de computer gaf + 11 voor RenĂ© in de eindstelling) was de 0 van het scorebord. Ook Richard kwam met origineel spel beter te staan na een matige opening, met veel spel voor een pion. Vervolgens won hij een stuk met goede compensatie voor de 2 pionnen minder.  Zijn tegenstander moest uiteindelijk met eeuwig schaak het vege lijf redden.

Graag wil ik Ilya bedanken voor het invallen. Hij bouwde zijn partij mooi op met een dijk van een centrum, maar ook hij moest zich uiteindelijk neerleggen bij een nederlaag.  Ik zag dat Wytze in gelijke stelling op een truuk speelde, maar die pareerde zijn tegenstander met een koningsaanval die fataal afliep voor onze Sneeker.  Wesley speelde zijn Jobava London opening met de zetten 1.d4  en Pc3 en Lf4. Wesley wil altijd graag scherp spelen. Zijn aanval sloeg helaas niet door. Op het laatst kwam hij een kleine kwaliteit achter en moest met een toren tegen 2 lopers spelen wat Wesley niet kon keepen.

Man of the match was Jura Bruinsma. Hij was als laatste nog bezig met zijn partij. In een doorschuifvariant van het Frans kwam hij wat gedrukt te staan.  Vervolgens won hij met een leuke zet een pion. Daarna ging het crescendo zoals u in de bijgevoegde partij kunt naspelen.    De eindstand:  2-6

In de derde helft was de sfeer al gauw weer gezellig. We zijn weerbaar en richten onze pijlen op Haren 1, onze volgende tegenstander.                                                                                                                                                                                                                         
Verdere informatie over de externe competitie is te vinden als u googelt op netstand KNSB               
( Michiel Takkebos - teamcaptain )
Elke grootmeester was ooit een beginner 
SCHAAK COMBINATIE LEEUWARDEN