FRIES KAMPIOENSCHAP 2023
SPONSORS FRIES KAMPIOENSCHAP SCHAKEN 2023
d
d
FRIES KAMPIOENSCHAP SCHAKEN IS SUCCESVOL VERLOPEN

Schaak Combinatie Leeuwarden
heeft georganiseert
FRIES KAMPIOENSCHAP
SCHAKEN
2023
(dinsdag 20 juni t/m zaterdag 01 juli)

BEDANKT AAN IEDEREEN DIE HEEFT DEELGENOMEN AAN DE REALISATIE VAN DIT TOERNOOI
HET FRIES KAMPIOENSCHAP SCHAKEN 2023  (EEN WEERZIEN MET VRIENDEN)
Het belangrijkste schaaktoernooi van Friesland ontvouwde zich dit jaar binnen twee weken, waarin zeven rondes werden gespeeld. De organisatie was voor het eerst in handen van Schaak Combinatie Leeuwarden, een club die inmiddels is uitgegroeid tot de grootste schaakclub in Friesland. In een verzengende hitte - de meeste schakers verschenen de eerste speeldagen in korte broek - werd op dinsdag 20 juni in het wijkcentrum van Bilgaard het toernooi geopend. Alle belangrijke schakers waren aanwezig, waaronder IM Migchiel de Jong, titelverdediger Amir Nicolai, Selwin Keuning, FM Maarten Etmans, Erik Sparenberg, jeugdtalent Cas Roorda en niet te vergeten de onvoorspelbare pawn pusher Wolf.

Op de derde speeldag won Wessel van der Berg (rating 1937) verrassend van Amir Nicolai (rating 2220), de Fries Kampioen van vorig jaar. Erik Sparenberg en Selwin Keuning zagen hun kans schoon en het leek er even op (zeker na ronde 4 en 5) dat zij voor het hoogste podium gingen. Ik gunde het ze van harte. Uiteraard toonde ook de ervaren 11-voudig Fries kampioen Migchiel zijn vechtlust, maar door een dramatisch verlies in de vierde ronde tegen Amir met de witte stukken (een prachtige partij) werd al snel duidelijk dat zijn 12e titel nog ver weg was.
Fries Kampioenschap Schaken 2023
De laatste speeldag op zaterdag 1 juli was buitengewoon spannend, en ja, ondanks dat het regende verschenen meerdere schakers nog steeds in korte broek. Verscheidene deelnemers maakten nog kans om kampioen te worden, waaronder Selwin en Migchiel. Uiteindelijk wist Amir Nicolai met een solide overwinning op Erik Sparenberg voor de derde keer de Friese Beker te veroveren, ook wel bekend als de Haije Kramer bokaal. Een terechte winnaar, met Migchiel de Jong op een eervolle tweede plaats en outsider Rein de Boer op de derde plek. Al met al een zeer geslaagd toernooi, wat willen we nog meer?

Wat dit toernooi extra bijzonder maakte, was dat de uitslagen, standen, indelingen en gespeelde partijen razendsnel op internet werden gepubliceerd. Dit werd door de schakers als zeer prettig ervaren. De twee weken waren intensief, maar ook buitengewoon gezellig. Menig schaker stond vaker buiten te kletsen met schaakvrienden dan dat hij achter het bord zat.

Het lijkt er sterk op dat Schaak Combinatie Leeuwarden, die volgend jaar haar 10-jarig bestaan viert, ook het Fries Kampioenschap Schaken 2024 zal organiseren. Eén ding is zeker: het schaken leeft en bruist volop in Friesland!

Wolf
Beste schaakvrienden,

De schoonheidsprijzen van het Fries Kampioenschap Schaken 2023 zijn gewonnen door Martijn Tuininga (SCL) en Wander Jorritsma (Philidor). Beide spelers deden in de derde ronde met wit een prachtige, verrassende torenzet. Volgens de vakjury (en de engine) briljante torenoffers! Van harte, heren! Zeer verdiend!

Martijn Tuininga (1564) - Richard Buurstra (1747)
FK 2023, 06/22/2023
zet 22: Toren slaat d4!! (zie link “schaakpartijen” ronde 3)

en

Wander Jorritsma (1250) - Wim van Zeijl (1466)
FK 2023, 06/22/2023 )
zet 17: Toren slaat e6!! (zie link “schaakpartijen” ronde 3)

Wolf
d
d
HANDIG OM TE WETEN:
d
d
De speeldagen zijn: dinsdag 20 juni, woensdag 21 juni, donderdag 22 juni, dinsdag 27 juni, woensdag 28 juni, donderdag 29 juni en zaterdag 1 juli. Aanvang van de partijen van dinsdag t/m donderdag is 19.30 uur en de slotronde om 13.00 uur. Aansluitend zal de prijsuitreiking plaatsvinden.

Plaats van handeling is Wijkcentrum Bilgaard, Hooidollen 17, Leeuwarden.( Google Maps )

Consumpties dienen contant te worden afgerekend. Er is dus geen mogelijkheid om te pinnen.

Er is een totaal prijzenfonds van € 1000,=.

Er wordt gespeeld in drie ratinggroepen met als grens <1800-1801> en 1550>0900 met dien verstande dat iemand uit de B of C-groep uit kan komen tegen iemand uit de A of B-groep. De nummers 1 t/m 3 uit de drie groepen ontvangen een geldprijs. Indien meerdere spelers gelijk eindigen zal het prijzengeld verdeeld worden. De uiteindelijke winnaar mag zich tot Fries kampioen 2023 kronen. Er zullen meerdere ratingprijzen te verdienen zijn.

Notatieformulieren (doordruk) zijn aanwezig en er wordt van je verwacht dat je het onderste vel inlevert bij de wedstrijdleiding, dit om de partijen te publiceren..

Met jullie inbreng maken we er een mooi Fries kampioenschap van. Als u een vraag heeft, kunt u deze via e-mail stellen wedstrijdleiding of tel:
0624249353.

Namens de wedstrijdleiding van het FK 2023: P. Brouwer
d
CLUBGEGEVENS
Schaak Combinatie Leeuwarden
KvK 63058707
secretaris@schaakcombinatieleeuwarden.nl
-----
OPGERICHT, 7 JANUARI 2014
Fusie ''Knudde 78" en "De Burght"
of
Fusie "De Burght" en ''Knudde 78"
-----
SPEELLOCATIE
Wijkcentrum Bilgaard
De hooidollen 17
8918 HV Leeuwarden tel: 058 2663327
-----
WEDSTRIJDLEIDER
Peter Brouwer
peter.brouwer@chello.nl
tel: 062 4249353
-----

Interesseen om mee te spelen ?  e-mail naar Peter Brouwer
Alle rechten voorbehouden @ Schaak Combinatie Leeuwarden
( 7 januari 2014 )