VERSLAGEN EXTERNE WEDSTRIJDEN, SCHAAKSEIZOEN 2022 - 2023
ASSEN 3 - SCHAAK COMBINATIE LEEUWARDEN 1     ( 3-5 )                                                                                                       

Het eerste externe seizoen zit erop voor ons team in de KNSB. De spelers hebben een jaartje kunnen wennen aan het niveau van landelijk schaken. Ons team was ingedeeld in de 5e klasse A, een klasse waarin alleen teams uit noord Nederland meespelen. Er waren iedere ronde genoeg SCL-ers om alle 7 wedstrijden de 8 borden bezet te krijgen. Ik vermoed dat wij in 2022/2023 een tweede team moeten kunnen formeren, gelet op het wekelijks toenemende aantal leden.
Zaterdag 21 mei speelden wij in Assen onze laatste wedstrijd van het seizoen. Er stond niets op het spel, omdat er geen teams degraderen uit de 5e klasse.  Wel ging het uiteraard om de eer en een hogere plaats in eindrangschikking. Onze tegenstander Assen 3 speelde niet in de sterkste opstelling. Op rating waren wij met gemiddeld 300 punten meer, ruimschoots favoriet.

Zelf was ik als eerste klaar. Ik had ongeveer 1,5 uur nodig om de Scandinavische verdediging van mijn piepjonge tegenstander af te breken. Diverse penningen op zijn paarden werden hem te machtig.

Wolfs tegenstander Akkerman (familie van de beroemde gitarist?) had geen antwoord op het Schots gambiet (met loper c4). Na een uiterst voorzichtige opstelling van zwart met h6 en a6 kwam Wolf met zijn aanval na 0-0-0 en g4 waarna het pleit snel beslecht was. Ik vind dat de naam Wolf inmiddels verbonden mag worden aan alle openingsvarianten met f3, g4 en h4. Wolf speelt met regelmaat van de klok deze zetten, ongeacht wat je er tegenover zet.

Wesley kwam via zijn stokpaardje de Aljechin in een doorschuifvariant van het Frans terecht. Hij kreeg wat ruimteproblemen en moest uiteindelijk de koning omleggen.

Zahid speelde met zwart snel en degelijk. Vaak wijkt Zahid snel af van de gebaande paden.  Het leverde hem een remise op. Hij zal niet geheel tevreden zijn gezien het ratingverschil van ruim 300 elopunten in zijn voordeel.               

Wytze kwam tegen het Engels goed uit de opening, won materiaal en tikte het eindspel mooi uit met vrijpionnen.

Op bord 1 probeerde Wim lange tijd om de partij naar zich toe te trekken. Ook hier was sprake van 300+ ratingverschil. Al op de 8e zet stond hij +2 na Lxf7.  Daarna wilde hij ijzer met handen breken. Hier was het de stelling niet naar en zwart kon goed verdedigen. In de eindstelling stond Wim een pion voor, maar met ongelijke lopers was het moeilijk het verschil te maken. Vanwege tijdnood bood hij remise aan, wat werd aangenomen.

Richard stond steeds vrij goed, maar kon ondanks het aanzienlijke ratingverschil net niet winnen. Wel was de uiteindelijke remise in belang van het teamresultaat.

Als laatste was Jura bezig met een spannende pot. Jura startte goed en kwam lekker uit de opening. Zijn vrouwelijke tegenstander had de pittige rating van 1617. Dit is vrij hoog voor een laatste bord. Jura kreeg een aanval over zich heen met sterk spel van de jongedame. Ze liftte haar torens naar de h lijn. Er waren heel wat stukken die meededen in de koningsaanval. Ik moet zeggen dat ik niet veel gaf voor de kansen van Jura. Hij moest flink aan de bak met het verdedigen van zijn stelling in tijdnood. Gelukkig weefde hij een tegenaanval in de stelling met achterste rij-trucs. Uiteindelijk bleef hij een pion voor. Na zetherhaling met de dames, nam Jura een remiseaanbod aan, gelet op het feit dat hij nog maar 1 a 2 minuten op de klok over had. Deze remise voelde goed en bracht een eindstand van 3-5 voor de onzen op.

Missie geslaagd! Voor de individuele uitslagen zie: https://knsb.netstand.nl/pairings/view/10489
      (21-05-2022.....Michiel Takkebos) 


         =========================================================================================================================================


SCHAAK COMBINATIE LEEUWARDEN 1 VERSLAAT HOOGEVEEN 2 MET DUIDELIJKE CIJFERS     ( 6½ - 1½ )

Nadat eerdere wedstrijden ternauwernood werden verloren viel er na de 4-4 tegen Philidor 3 eindelijk de smaak van een overwinning te proeven. Gedurende de wedstrijd werd ik er door Wim op gewezen dat er geen 30 seconden werden toegevoegd na elke zet. Dit werd na 3 kwartier bekend hetgeen mij deed te beslissen de partijen stil te leggen. Vakkundig werden de klokken ditmaal goed ingesteld door Wytze van der Zee, waarna zonder morren verder gespeeld kon worden. Sportiviteit kan de mannen uit Hoogeveen niet ontzegd worden. Teamcaptain Takkebos had zijn plekje opgeofferd aan Jura Bruinsma die deze kans benutte en een fraaie overwinning kon bijschrijven. Vlak na het klokkenincident won Zahid een stuk en 10 zetten later de partij. Wytze en Wesley kort daarop ook en toen René zijn kunststukje had uitgevoerd was sowieso één matchpunt binnen. Richard kwam remise overeen en hoppa beide matchpunten in de pocket. Jura voerde de score op en dit had Dylan ook kunnen doen, maar verslikte zich. De tegenstander van Wim kon promotie niet voorkomen en een mooie 6,5-1,5 verscheen op het wedstrijdformulier. Nog twee uitwedstrijden en dan is het eerste KNSB seizoen ten einde.     (12-03-2022.....Peter Brouwer)
Kom langs op een van onze schaakavonden en doe met ons mee !
IEDERE GROOTMEESTER WAS OOIT EEN BEGINNER