SCHAAK COMBINATIE LEEUWARDEN

OPEN SNELSCHAAKKAMPIOENSCHAP VAN SNAKKERBUREN: 2020
Zondag 28 juni is de tweede editie van het Open Snelschaakkampioenschap van Snakkerburen gehouden. Voorafgaand aan dit fantastische toernooi, een mooier stekje kun je in deze tijd van het jaar bijna niet vinden, veel geregel zoals altijd het geval is. Meestal gaat het om kleine dingen, maar die moeten wel gedaan worden natuurlijk. Zoals, het bekend maken van het toernooi middels een affiche, zorgen dat we gebruik kunnen maken van het Praethuus (de schuilplek van de Doarpstun), inkopen, vervoer van Wytze van der Zee van en later naar het station, de trofee (die door Herman keurig bij mij thuis werd gebracht, waarvoor dank), uiteraard het schaakklaar maken van het gebouw en Mirjam die toevallig om 12 uur langskwam en mij uitlegde hoe het koffiezetapparaat werkt. Had niet gehoeven, dat uitleggen, want zij maakte twee kannen. Overigens is de nazorg van zo’n toernooi minstens even belangrijk. Bij thuiskomst heeft Wim het bestand gemaild aan Irfan waardoor alle scores en eindstand al vroeg in de avond op de site stonden. De foto’s, gestuurd door Peter B, werden direct door Irfan op de site geplaatst.

Ernst toonde zich weer een prima gastheer/organisator en deelde voorafgaand aan het toernooi de taken uit. Wim als indeler, Peter B als arbiter en zelf (in samenwerking met Esther) zou hij zorgdragen voor de inwendige mens, zowel vast als vloeibaar voedsel. Aan elk bord stond een flacon alcoholhoudende gel en voorafgaand aan elke partij even de handen inwrijven.

Door het aantal deelnemers werd besloten tot een elfrondig toernooi zodat iedereen elkaar eenmaal kon bekampen. Dit zou eigenlijk via een kruistabel plaatsvinden, maar later bleek dat dit ook in het Zwitserse systeem kon worden ingevoerd. Zo gebeurde dit dus vanaf de tweede ronde en Wim besloot dit over te laten aan de kundige Wytze.

Tussen half één en één druppelden de matadoren binnen. Genoeg bij te kletsen na elkaar bijna vier maanden niet te hebben gezien. Een gemoedelijke sfeer en aan iedereen was te merken “We hebben er zin in”!! Het weer speelde de rol van “ons goed gezind zijn”. De tafels met een lengte van 1,5 meter bezet met één bord per tafel, perfect. Strijd genoeg en omdat er 12 deelnemers waren zal ik ieder even persoonlijk noemen en enkele belangrijke details aanstippen.

Peter L, hij besloot na de eerste ronde buiten te gaan spelen en situeerde zijn standplaats voor het gebouw, lekker in het zonnetje. Voor zijn tegenstanders werd het een bijna onneembare veste. Johan, op de fiets uit Hardegarijp via de Canterlandseweg in Snakkerburen beland, pufte nog even na, maar had enorm uitgezien naar deze middag. Esther zag tegen het “sterke” deelnemersveld op, maar toen bekend werd dat er een aanmoedigingsprijs was, klaarde haar gezicht op. Rudolf, hij liet zich uiteraard weer van zijn aanvallende kant zien, vol met offers en schijnoffers. Ernst, niet mijn middag zei hij, maar bleek een moeilijk te bespelen opponent. Michiel, die is altijd strijdvaardig en ook vanmiddag weer tot het gaatje, een uitstekende mentaliteit. René, die hoorde ik één keer een oerkreet slaken, een teken dat hij serieuze plannen had de trofee binnen te slepen. Wesley, duidelijk (net als veel anderen) onwennig achter het schaakbord, maar met een ferme eindsprint kende een goed toernooi. Wim had grote “downs”, maar toch iets meer “ups”. Dankzij hem werd het een prima (zonder problemen) toernooi. Wytze, speciaal uit Sneek gekomen, begon sterk, nam de indelingstaken over en zorgde er mede voor dat alles vlekkeloos verliep. Ik denk dat hij net als Peter B, iets te vroeg een biertje opende. Daardoor viel hij in de laatste ronden terug in het klassement. Peter B, sponsorde het bier, maar was tevens grootverbruiker, had het na vijf gespeelde ronden wel bekeken en leunde het toernooi uit. Wietse, die was niet tevreden over zijn spel. Toch vreemd, enkel de eerste ronde ging verloren tegen Peter L, scoorde twee remises en won de overige partijen. Nou, dan mag je best tevreden zijn. Proficiat Wietse met het kampioenschap van Snakkerburen. René was zo sportief zijn gewonnen fles wijn door te spelen aan de nummer drie Wesley.

Om half zes, het bier was op, keerde iedereen huiswaarts na een zeer geslaagde middag. In augustus schaken we nog een keer in Snakkerburen. Iedereen wordt daar tijdig over ingelicht. Alle deelnemers, bedankt voor een zeer sportieve en strijdlustige schaakmiddag.    ( P. Brouwer )
d
d
Het 2e Snakkerburen open snelschaakkampioenschap, ( 23-08-2020, het 2-de editie )
d
d
d
d
d
CLUBGEGEVENS
Schaak Combinatie Leeuwarden
KvK 63058707
secretaris@schaakcombinatieleeuwarden.nl
-----
OPGERICHT, 7 JANUARI 2014
Fusie ''Knudde 78" en "De Burght"
of
Fusie "De Burght" en ''Knudde 78"
-----
SPEELLOCATIE
Wijkcentrum Bilgaard
De hooidollen 17
8918 HV Leeuwarden tel: 058 2663327
-----
WEDSTRIJDLEIDER
Peter Brouwer
peter.brouwer@chello.nl
tel: 062 4249353
-----

Interesseen om mee te spelen ?  e-mail naar Peter Brouwer
Alle rechten voorbehouden @ Schaak Combinatie Leeuwarden
( 7 januari 2014 )