In Memoriam Jan Willem van der Werf.

Op 8 november jongstleden overleed Jan Willem van der Werf. Jan was zeker meer dan 30 jaar lid van onze club en van een van de voorlopers daarvan. Hij was een gepassioneerd schaker en een geduchte tegenstander. Vorig seizoen kreeg hij zelfs even de bijnaam  “de reuzendoder” omdat hij van een aantal sterkere tegenstanders gewonnen had. Door de jaren heen vergaarde hij veel bekers die thuis bij hem op de kast prijkten en ook in de externe competities haalde hij menig punt binnen voor de club. Ook buiten de club schaakte hij veel. Zo nam hij de laatste jaren ook deel aan het schaken op woensdagmiddag in het wijkcentrum georganiseerd door onze conculega’s van Philidor en werd daar zelfs kampioen. Legendarisch in zijn vriendenkring waren de schaakavonden die hij bij hem thuis in het weekend organiseerde en die vaak, onder het genot van heel wat hapjes en drankjes, tot in de kleine uurtjes doorgingen.
Er werd dan niet alleen geschaakt, ook het recht en onrecht in de wereld werden dan besproken. Jan had namelijk moeite met scheve regels en scheve machtsverhoudingen, iets waar hij zich kon over opwinden. Wellicht dat hij zich daarom zo vastbeet in het schaken omdat in het schaakspel de regels vastliggen en voor iedereen gelijk zijn.

Na een ongemakkelijke jeugd in Amsterdam diende hij bij de Koninklijke Marine waar hij o.a. als kanonnier op de Hr. Ms. Utrecht voer en waar hij eigenlijk best trots op was en hele verhalen over had. Zo’n 17 jaar werkte hij als brugwachter bij de provincie. Vlak voor zijn pensioen ging zijn gezondheid hem weer parten spelen. Door trombose moest hij uiteindelijk een deel van zijn rechterbeen missen. Dat was een zware tegenslag voor hem maar de manier waarop hij deze tegenslag met vechtlust en doorzettingsvermogen overwon verdient veel bewondering. Al snel was hij weer mobiel, ging erop uit en deed weer mee aan het maatschappelijke leven.
Enkele weken geleden sloeg het noodlot opnieuw toe en werd hij door een slopende ziekte getroffen en moest deze koning zich na een ongelijke strijd overgeven aan het onvermijdelijke. De tijd die nodig was om alle interesses die hij had, zoals W.O.II, geschiedenis, muziek, musea en de natuur, verder te verkennen werd hem niet meer gegund en zo kan het leven soms veel te snel afgelopen zijn.

We zullen zijn gezelschap en schaakavonden node missen.

H&K   

Kom langs op een van onze schaakavonden en doe met ons mee
IEDERE GROOTMEESTER WAS OOIT EEN BEGINNER